Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.07.2017 17:05 - Какво да посетим в района на Рибарица - забележителности
Автор: hild Категория: Туризъм   
Прочетен: 2107 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 27.07.2017 23:58


     В помощ на вас, туристи в Рибарица - какво си заслужава да посетите в района на Рибарица, на една полудневна или еднодневна екскурзия.
     На първо място това е пещерата Съева дупка, адаптирана за посетители, с уникални сталактити, сталагмити и сталактони. От време на време се провеждат концерти в нея. В района на пещерата има ферма за щрауси, която също може да се посети. Пещерата е на около 40 км от Рибарица.
     Посещението на Съевата дупка може да се съчетае с другата голяма забележителност на района - Гложенският манастир "Св. Георги Победоносец", най-малкият манастир в България с прекрасно панорамно местоположение, на ок. 40 км също.
         Спортен риболов в местността "Върбака" между Рибарица и Тетевен.
     На 12 км се намира общинският център - град Тетевен. Освен пазаруване, в Тетевен може да посетите Градския исторически музей, който е част от 100 туристически обекти в България с печат. Интересна е църквата "Св. Всех Святих" с руски камбани и дърворезба от тетевенски майстори; манастирът "Св Илия"Бобевската къща, паметниците на Васил Левски, на Петко Милев Страшния, на Сава Младенов и др., магазин и ателие с ръчно изработени вълнени и памучни изделия.
          В Тетевен може да се забавлявате във въжен парк за приключен Адреналин.
     В землището на Тетевен има голям брой извори. На 12 от тях е направен спектрален анализ и са определени биофизичните им, биологични и медицински ефекти. Преобладават тези с релаксиращ ефект на нервната система, стимулиращ ефект на гладката мускулатура и антиоксидантен ефект ( http://www.medicalbiophysics.dir.bg/bg/index.html).
    В махалата Козница на Тетевен се намира екопътека "Под пръските на водопада". Изключително приятно и прохладно място в горещите летни дни. От началото на пътеката до водопада "Скока" е около 20 минути пеша по долината на река Козница. Мястото е подходящо за пикник - има разположени няколко маси с пейки. 
     Интересен обект е заслон "Опасният зъб" с изключително красива гледка към града. Пътеката до заслона е малко екстремна в последната си част. 
     Друга приятна пътека за разходка с красива панорамна гледка към града е до параклисът "Покров Богородичен". Изходен пункт за нея е село Бабинци, което се намира около 10 км над Тетевен.
     Съответно на 30 км и на 40 км от Рибарица се минералните басейни на с. Шипково и с. Чифлика, община Троян.
         На около 45 км е град Троян.
     На около 55 км в село Орешака се намира третият по големина манастир в България - Троянският манастир "Успение Богородично", който съхранява чудотровната икона на Богородица Троеручица и с храмов празник на 15 август.
     В района на Троянския манастир се намират Природо-научният музей в село Черни Осъм и Националното изложение на занаяти и изкуства в село Орешак.
 



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hild
Категория: Туризъм
Прочетен: 18957
Постинги: 6
Коментари: 0
Гласове: 5
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930