Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.08.2017 23:50 - За историята на туризма в Рибарица
Автор: hild Категория: Туризъм   
Прочетен: 816 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 09.08.2017 13:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
     Топъл, слънчев августов ден, без никакво облаче на хоризонта. Синьо, синьо небе, как да не ти се доходи на море. Но и в милата ни Рибарица е  също добре. Нали сме в полите на планината подухва един спасителен ветрец. Чудно. Само за плаж на реката или на басейн.
     Ето защо от доста години в Рибарица се развива курортното дело.
   Първият етап сред специалистите по туризъм е известен като етап на Усвояване на територията (аз го наричам Романтичният) и обхваща периода до 1945 година. Историята на туризма в Рибарица започва през 1900 г., когато банковият служител Марин Ничев от Тетевен построява първата вила в селото. Последват го Никола Тихолов, Тодор Тихолов, Братанов и др. През 1911 г. се правят едновременно вилите на Жеко Спиридонов, на Астраджиеви, Дейкови и вилата на Аврам Горанов. Последната  по-късно става собственост на генерал Владимир Вазов, брат на писателя Иван Вазов. И тук съм длъжна, а за мен е и чест да разкажа историята на крилатите думи на великия Иван Вазов за нашия край,  които ни карат да се гордеем много с родното си място.
Иван Вазов: "Ако не бях дошъл в Тетевенския балкан и аз щях да остана чужденец на Майка България. Вашият край е пълен с толкова прелести, че аз съм слисан! Ходил съм и в Швейцария, и по други места из Европа, пребродил съм и България, но не съм видял по-вълшебен край!"
Тези силни думи писателят изрича по време на гостуване на вилата на брат си ген. Вазов в Рибарица. Иван Вазов пътува с железницата от София до Червен бряг и от там до Рибарица с файтон. Когато файтонът навлиза в долината на река Вит писателят е удивен от красотата и величието на природата и изрича тази крилата фраза.
До 1945 година са построени над 30 вили, между които на собственика на шоколадовата фабрика в Своге - Пеев, на Комендарев, на Битраков и др. Все още се носят легенди за "великите купони" по тези вили на софийската бохема, включително с участието на принц Кирил.

През 1930 година доктор Вела Георгиева от София поставя началото на организираното курортно дело в село Рибарица. Тя сключва договор с братята Калчеви като наема къщите им и открива първият дамски пансион. Ето и правилата за пребиваващите дами в него:

"Всяка пансионерка, която иска да почива във вилата в Рибарица, трябва да носи следните неща:
- Медицинско свидетелство, че не страда от заразна болест;
- Лична карта;
- Бельо, възглавка и завивки;
- Две салфетки за ядене;
- Обуща за екскурзия;
- Бански костюм за слънчеви и речни бани;

 Желателно е и една бяла покривка за легло."

Когато идвали отделни туристи от кметството ги настанявали по отделните колиби в махалите на Рибарица.
Кметството на Рибарица (финансово) и местното население (основно чрез доброволен труд) участват в построяването на първата хижа в района - хижа "Бенковски", която отваря врати през 1932 г. А през 1935 г. започва да работи най-голямата хижа по брой легла в района (250 легла) - хижа "Вежен", разположена на 2000 м надморска височина под връх Вежен (2198 м).
     Вторият период от развитието на туризма в Рибарица обхваща времето от 1946 г. до 1990 г. Определен е като период с Пространствена концентрация на големи (за мащабите на Рибарица) туристически предприятия - почивни станции. Аз го наричам Социалистическия.
В началото на периода са национализирани почти всички вили и са раздадени за ползване на различни предприятия и сдружения.
Следва изграждането на почивни станции на различни ведомства. Първата почивна станция е изградена през 1960 г. от АПК "Ловеч". Състоеше се е от 10 бунгала и масивна сграда на 2 етажа край река Костина. На първия етаж беше кухнята и столът, а на втория 5 стаи и санитарен възел. Разполагаше общо с 65 легла, като само сградата се използваше целогодишно. Там ми беше първата месторабота, едно лято след 8 клас, помагах на родителите ми, които работеха там. Днес на нейното място се намира вилното селище "Грийн вилидж".
След нея се изграждат почивните станции на Министерството на отбраната, на Общинския съвет в Червен бряг, на Лозаро-винарския институт - Плевен, на Висшия химико-технологичен институт - София, на Районната производствена кооперация в Тетевен, на Пътното управление и др. Те бяха средно с по 40 легла и също разполагат с бунгала и сграда. Повечето от тях рабатят и днес под някаква форма. 
През 1963 г. Рибарица е обявена официално за първостепенен балкански курорт. 
Организират се и ученически лагери.
На базата на 4 национализирани вили и 12 бунгала се създава Студенската почивна станция с около 100 легла. Невероятен живот кипеше при студентите - невероятни представления правеха. През 80-те години за студентите организираха дискотека с професионален диджей, айробика, спортни състезания и много други дейности. Уникално за тези времена и за малкото селце Рибарица. Много пъти сме се включвали и ние, децата от селото.
До края на 70-те години на 20 век Рибарица се посещава от над 6000 туристи годишно.
През 80-те години се изградиха 2 големи масивни почивни станции - на военните и на военния завод "Девети май" в Червен бряг. И двете разполагаха с над 400 легла, ресторант, бар и др. Днес Военният почивен дом продължава да работи и приема военни служители да прекарат почивката си. А станцията "Девети май" е приватизирана, реновирана и се нарича хотел "Рибарица". Нейният открит басейн е с най - живописната гледка в Рибарица. 
През този период функционираше и къмпинг, разположен в началото на селото, който освен с места за палатки, разполагаше и с 10 бунгала с по 2 легла.
Успоредно с изграждането на почивните станции продължава строителството на частни вили, като за целия период са построени над 250 вили, отличаващи се с по-малки размери и по-скромна архитектура от вилите, построени през първия период. 
Около двете големи почивни станции се образуват двете основни туристически ядра в Рибарица. В края на периода броят на туристите надхвърля 100 000 годишно.
От 1990 г. до 2000 г. е третият период на развитието на курорта, определен като Период на  Приватизация и Реституция (или Периодът на промяната). 
Намалява значително делът на социалния отдих и туризъм, развива се частното предприемачество, приватизират се и се реконструират голяма част от почивните станции. Те приемат не само почиващи от своите ведомства, но и много външни лица. Разширява се номенклатурата на предлаганите допълнителни услуги като плувни басейни, сауни, фитнес зали, магазини, дискотеки, фризьорски и козметични услуги и др.
Продължава строителството на вили, които се отличават с разнообразна архитектура.
Появяват се частните квартири като вид настанителна база.
Реституираха се вилите, построени преди 1945 г. и това бе една от причините за закриване на студенския почивен лагер.
В периода 1997 г. - 2000 г. бяха открити няколко семейни хотела, първият от който "Балкан" с 5 стаи с по 2 легла, много частни квартири, самостоятелни стаи, вили.
Основната характеристика на този период е, че непрекъснато растеше както броят на туристите, така и местата за настаняване. Като в началото на периодът преобладаваха първите, а в края на периода вторите. Почти изчезнаха бунгалата като настанителна база, поради тяхната остарялост, некомфортност, нехигиеничност и отсъствието на собствен санитарен възел. 
През този период в района активно работеше и подпомагаше развитието на туризма предимно чрез рекламна дейност, обучения и обмяна на опит швейцарската агенция за регионално сътрудничество Интер асист. Инициираха създаването на туристическите бюра и каталогът "Пътят на слънцето" в общините Тетевен, Троян, Априлци, Габрово, Трявна.
Също така се реализира проект за изграждане на екологичен посетителски център на Национален парк "Централен Балкан" в читалището на селото, реализиран от американеца и рибарски зет Томас Сабо, който беше доброволец от Корпуса на мира.
Четвърти период – Диферсификация на туристическото предлагане (или Съвременен период) - след 2000 г. Изграждат се висококатегорийни хотелски комплекси и вилни селища като хотел "Св. Екатерина", "СПА Планината", "Арго", "Грийн Вилидж" които подобряват качеството на предлаганата материално–техническата база и диферсифицират предлагането на допълнителните дейности в туризма. Построиха се и нови модерни вили и къщи за гости, предлагащи услуги като домашна храна и напитки, механа, басейн, детска площадка, барбекю, велосипеди под наем и мн. др. Някои от тях са построени със средства от европейски проекти. Именно те се оказаха най-търсеният тип място за настаняване за почивните и празничните дни.
А едно от последните места за настаняване е хотел "Тримата глупаци", по-малък хотел, с уютни стаи с камини, СПА център и ресторант, предлагащ на своите клиенти различни допълнителни услуги, включително и ловен туризъм. 
След 2003 г. Швейцарската агенция за регионално сътрудничество прекратява донорската си програма, оставяйки инициативата за развитие на местните организации и на възможността за ползване на европейските присъединителни фондове, за съжаление те не бяха ефективно използвани в нашата община.




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hild
Категория: Туризъм
Прочетен: 19008
Постинги: 6
Коментари: 0
Гласове: 5
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930